Шоколад - кондитерський виріб на основі масла какао і какао-бобів. Так просто, правда? А насправді шоколад це не єдине і не просто кондитерський виріб - це ціла індустрія солодощів, тому що вироби з какао-бобів це:

  • Шоколад
  • Шоколадні батончики з нугою, горіхами, карамеллю
  • Шоколадні цукерки
  • Наповнювачі на основі шоколаду
  • Гарячий і рідкий шоколад
  • Білий, чорний, молочний з сіллю і навіть перцем
  • Десерти та кондитерські вироби із застосуванням шоколаду
  • Веганські (без молока) і діабетичний (без цукру)

Що відкриє для себе людина, яка жодного разу не пробував шоколад? Задоволення, смак, радість, бадьорість. Саме з цих причин шоколад є одним з найбільш вживаних продуктів в світі. Вже захотілося шоколаду? Зачекайте. Читайте далі цікаві факти про шоколад.

Так виглядає дерево і плід какао

ДИВОВИЖНІ ФАКТИ ПРО ШОКОЛАД

Історичні факти

  1. 11 липня в світі відзначається Всесвітній день шоколаду
  2. Какао було винайдено на Ямайці на початку 1700-х років
  3. Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі
  4. Британський виробник шоколаду «Thorntons» побив світовий рекорд Книги рекордів Гіннесса, приготувавши найбільшу плитку шоколаду, вагою майже 6 тонн
  5. У світі існує кілька шоколадних музеїв: в Кельні, Брюгге.

Вплив на здоров'я

  1. Регулярне вживання в їжу натурального шоколаду очищає кровоносні судини і покращує роботу кровоносної системи
  2. Причини підвищення настрою, що викликається шоколадом, до сих пір остаточно не пояснені
  3. Теобромін, що міститься в шоколаді, є сильним токсином для багатьох тварин
  4. До складу шоколаду входить велика кількість жиру і цукру тому його надмірне споживання призводить до ожиріння

Шоколад у цифрах

  1. Оборот шоколадної промисловості - більше 75 млрд. Доларів на рік
  2. На виробництво 10 шоколадних батончиків потрібний річний урожай бобів одного дерева
  3. Стандартний термін зберігання шоколаду - 12 місяців
  4. Калорійність шоколаду дорівнює 546 на 100 гр.
  5. Склад шоколаду: Вуглеводи - 61%, Жири - 31%, Білки - 5%, Інші (натрій, калій, кофеїн) - 3%.

Забавні факти

Шоколад Milky Way названий не на честь Чумацького Шляху, а Snickers в честь коня

ЯКИЙ ВІН ЯКІСНИЙ ШОКОЛАД

Ознайомившись з фактами про шоколад ви вже знаєте, наскільки дефіцитний продукт справжній шоколад. А як дізнатися, що ви їсте справжній шоколад зі справжнього какао, а не сурогат або підробку? Якщо ви дивитеся на упаковку в магазині, то склад справжнього шоколаду повинен бути наступний:

Склад якісного шоколаду: Какао-боби, какао-масло, цукор (замінник), молоко (в молочному шоколаді).

Наявність какао-порошку, різних рослинних масел, підсилювачів смаку свідчить про низькоякісному продукті. Ціна також не останній показник. Стандартна плитка шоколаду в 100 р не може коштувати менше долара.

Якщо говорити про смак класичного чорного шоколаду, то:

  1. Справжній шоколад повинен рівномірно танути в роті без пережовування
  2. Хороший шоколад трохи гіркуватий, але без деформації приємного смаку
  3. Зовнішній вигляд шоколадної плитки повинен бути чорний, гладкий, без нальоту

При розламуванні шоколадної плитки повинен чутися тріск. Це свідчення нееластичність плитки, а значить відсутності в ній зайвих рослинних добавок.

ЯК РОБЛЯТЬ ШОКОЛАД

Якщо говорити про промислове виробництво

Висушені какао-боби потрапляють на кондитерську фабрику. Їх очищають від шкаралупи, щоб залишилося ядро ​​какао, яке йде у виробництво. Ядра бобів обсмажуються в спеціальній печі. Час обсмажування і температура є фірмовим секретом кожної фабрики, тому що саме в цьому полягає подальший аромат і смак продукту. Після обсмажування какао-боби подрібнюють, і застосовують виробничий процес, який перетворює какао-боби в пасту. Пасту змішують з какао-маслом. Процес вимішування пасти і перетворення в ніжну рідку масу може тривати до доби. На цьому ж етапі додають цукор. Останній етап - розливання за формами, сушка і заморожування.

Якщо ви хочете приготувати шоколад вдома

Необхідно купити: терті какао-боби, масло, цукор, ваніль, молоко (якщо будете готувати молочний шоколад). На водяній бані потрібно розтопити масло і додати молоко. У рідке масло додати какао, цукор, ваніль. Ретельно розмішайте масу, щоб не було грудочок. Розлийте шоколадну масу по формах і поставте в морозильну камеру мінімум на 2 години.
Рецептів приготування шоколаду насправді багато. Строгих правил для домашнього виробництва немає. Ви можете додавати сухофрукти, горіхи, цитрусові і т.д. Головне не відступати від головного правила, яке робить шоколад шоколадом - наявність у складі какао і масла.
Великою популярністю зараз користується шоколад з Кероб.

Кероб - порошок, виготовлений з плодів ріжкового дерева. На відміну від какао-порошку кероб спочатку містить в собі більше природного цукру, що зменшує потребу в додаванні звичайного цукру в кондитерські вироби. Шоколад з Кероб воліють прихильники здорового харчування. Крім того що кероб солодкий він ще й корисний, так як є джерелом антиоксидантів, клітковини, вітамінів А, В і D, багатий протеїном, містить залізо.

КРАЩІ ТОРГОВІ МАРКИ ШОКОЛАДА У СВІТІ

Наостанок трохи інформації про кращі світові виробниках шоколаду.

Кращі французькі марки: Mihel Richart; Valrhona; Bovetti; Bonnat chocolatier.
Кращі швейцарські марки: Toblerone; Lindt; Teuscher; Maestrani.
Кращі бельгійські марки: Leonidas; Neuhaus; Godiva; Callebaut.

Справжній шоколад європейських виробників представлений в нашому магазині. Детальніше про умови покупки і доставки можна ознайомитись на сайті.