Шоколад - кондитерський виріб на основі масла какао і какао-бобів. Так просто, правда? А насправді шоколад це не єдине і не просто кондитерський виріб - це ціла індустрія солодощів, тому що вироби з какао-бобів це:
- Шоколад
- Шоколадні батончики з нугою, горіхами, карамеллю
- Шоколадні цукерки
- Наповнювачі на основі шоколаду
- Гарячий і рідкий шоколад
- Білий, чорний, молочний з сіллю і навіть перцем
- Десерти та кондитерські вироби із застосуванням шоколаду
- Веганські (без молока) і діабетичний (без цукру)
Що відкриє для себе людина, яка жодного разу не пробував шоколад? Задоволення, смак, радість, бадьорість. Саме з цих причин шоколад є одним з найбільш вживаних продуктів в світі. Вже захотілося шоколаду? Зачекайте. Читайте далі цікаві факти про шоколад.
Так виглядає дерево і плід какао
ДИВОВИЖНІ ФАКТИ ПРО ШОКОЛАД
Історичні факти
- 11 липня в світі відзначається Всесвітній день шоколаду
- Какао було винайдено на Ямайці на початку 1700-х років
- Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі
- Британський виробник шоколаду «Thorntons» побив світовий рекорд Книги рекордів Гіннесса, приготувавши найбільшу плитку шоколаду, вагою майже 6 тонн
- У світі існує кілька шоколадних музеїв: в Кельні, Брюгге.
Вплив на здоров'я
- Регулярне вживання в їжу натурального шоколаду очищає кровоносні судини і покращує роботу кровоносної системи
- Причини підвищення настрою, що викликається шоколадом, до сих пір остаточно не пояснені
- Теобромін, що міститься в шоколаді, є сильним токсином для багатьох тварин
- До складу шоколаду входить велика кількість жиру і цукру тому його надмірне споживання призводить до ожиріння
Шоколад у цифрах
- Оборот шоколадної промисловості - більше 75 млрд. Доларів на рік
- На виробництво 10 шоколадних батончиків потрібний річний урожай бобів одного дерева
- Стандартний термін зберігання шоколаду - 12 місяців
- Калорійність шоколаду дорівнює 546 на 100 гр.
- Склад шоколаду: Вуглеводи - 61%, Жири - 31%, Білки - 5%, Інші (натрій, калій, кофеїн) - 3%.
Забавні факти
Шоколад Milky Way названий не на честь Чумацького Шляху, а Snickers в честь коня
ЯКИЙ ВІН ЯКІСНИЙ ШОКОЛАД
Ознайомившись з фактами про шоколад ви вже знаєте, наскільки дефіцитний продукт справжній шоколад. А як дізнатися, що ви їсте справжній шоколад зі справжнього какао, а не сурогат або підробку? Якщо ви дивитеся на упаковку в магазині, то склад справжнього шоколаду повинен бути наступний:
Склад якісного шоколаду: Какао-боби, какао-масло, цукор (замінник), молоко (в молочному шоколаді).
Наявність какао-порошку, різних рослинних масел, підсилювачів смаку свідчить про низькоякісному продукті. Ціна також не останній показник. Стандартна плитка шоколаду в 100 р не може коштувати менше долара.
Якщо говорити про смак класичного чорного шоколаду, то:
- Справжній шоколад повинен рівномірно танути в роті без пережовування
- Хороший шоколад трохи гіркуватий, але без деформації приємного смаку
- Зовнішній вигляд шоколадної плитки повинен бути чорний, гладкий, без нальоту
При розламуванні шоколадної плитки повинен чутися тріск. Це свідчення нееластичність плитки, а значить відсутності в ній зайвих рослинних добавок.
ЯК РОБЛЯТЬ ШОКОЛАД
Якщо говорити про промислове виробництво
Висушені какао-боби потрапляють на кондитерську фабрику. Їх очищають від шкаралупи, щоб залишилося ядро какао, яке йде у виробництво. Ядра бобів обсмажуються в спеціальній печі. Час обсмажування і температура є фірмовим секретом кожної фабрики, тому що саме в цьому полягає подальший аромат і смак продукту. Після обсмажування какао-боби подрібнюють, і застосовують виробничий процес, який перетворює какао-боби в пасту. Пасту змішують з какао-маслом. Процес вимішування пасти і перетворення в ніжну рідку масу може тривати до доби. На цьому ж етапі додають цукор. Останній етап - розливання за формами, сушка і заморожування.
Якщо ви хочете приготувати шоколад вдома
Необхідно купити: терті какао-боби, масло, цукор, ваніль, молоко (якщо будете готувати молочний шоколад). На водяній бані потрібно розтопити масло і додати молоко. У рідке масло додати какао, цукор, ваніль. Ретельно розмішайте масу, щоб не було грудочок. Розлийте шоколадну масу по формах і поставте в морозильну камеру мінімум на 2 години.
Рецептів приготування шоколаду насправді багато. Строгих правил для домашнього виробництва немає. Ви можете додавати сухофрукти, горіхи, цитрусові і т.д. Головне не відступати від головного правила, яке робить шоколад шоколадом - наявність у складі какао і масла.
Великою популярністю зараз користується шоколад з Кероб.
Кероб - порошок, виготовлений з плодів ріжкового дерева. На відміну від какао-порошку кероб спочатку містить в собі більше природного цукру, що зменшує потребу в додаванні звичайного цукру в кондитерські вироби. Шоколад з Кероб воліють прихильники здорового харчування. Крім того що кероб солодкий він ще й корисний, так як є джерелом антиоксидантів, клітковини, вітамінів А, В і D, багатий протеїном, містить залізо.
КРАЩІ ТОРГОВІ МАРКИ ШОКОЛАДА У СВІТІ
Наостанок трохи інформації про кращі світові виробниках шоколаду.
Кращі французькі марки: Mihel Richart; Valrhona; Bovetti; Bonnat chocolatier.
Кращі швейцарські марки: Toblerone; Lindt; Teuscher; Maestrani.
Кращі бельгійські марки: Leonidas; Neuhaus; Godiva; Callebaut.
Справжній шоколад європейських виробників представлений в нашому магазині. Детальніше про умови покупки і доставки можна ознайомитись на сайті.