Ви ловили себе на думці, що червоної ікри вам хочеться саме в осінньо-зимовий період? Почасти бажання скуштувати зернистий делікатес обумовлено природними потребами нашого організму, а частково традиціями нового року та святкових застіль, які включають бутерброди з червоною ікрою.
 

КОРИСТЬ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ
 

ІКРА - це чистий білок, корисні жири (омега-3), вітаміни (А, В, D, Е) і мінерали (йод, натрій, цинк, залізо, фосфор, фолієва кислота).
Ікра - це набір найкорисніших поживних речовин для розвитку та народження риби. Ось тому в ній так багато корисних речовин.
Ікра позитивно впливає на роботу головного мозку, нервової системи, серцево-судинної системи, нормалізує тиск, сприяє підвищенню гемоглобіну в крові і т.д.
Крім того, ІКРА - це і смачний продукт, який приємно з'їсти в чистому вигляді, з хлібом або в блюді.
Як не крути від ікри виходять одні переваги, які перекриваються одним єдиним недоліком – високою ціною.
Ікра справді коштує дорого, але не однаково.

 

ВАРТІСТЬ ІКРИ
 

Вартість ікри залежить від:
- виду риби
- сорти ікри
- складу
- методу виробництва
- упаковки
- виробника
Які б казки про якість ми один одному не розповідали, але справжню природну, натуральну ікру можна спробувати лише в місцях недалеких від вилову риби. Як тільки споживач віддаляється від місця вилову риби, хочемо ми цього чи ні, в ікру додаються консерванти Е 200 та Е 211. Така суть промислового виробництва.
Тому при виборі ікри виходимо з того, що ікру купуватимемо в заводській упаковці якоїсь торгової марки.
Найсмачнішою вважається ікра горбуші та кети. Ікринки цих риб великі (3-5 мм) добре розкушуються, м'який смак, злегка рибний, маслянистий. Ікра цих лососевих вище, ніж ікра форелі. Ікра форелі дрібніша (до 3 мм), смак не такий насичений. Ікру форелі використовують як технічну при додаванні до страв. Але це означає, що з ікри форелі не роблять бутерброди. Роблять. Але той, хто може собі дозволити ікру горбуші, купує саме її. Ікру як і каву цінують за смак.

 

Червона ікра може бути першого та другого сорту. Перший сорт, як правило, це ікра одного виду риби із низьким вмістом рідини, високим відсотком цілих ікринок. В ікрі першого сорту вміст ікри 95-97%. Ікра другого сорту може бути збірною солянкою ікри кількох видів лососевих риб, сама ікра значно нижчої якості, відсоток цілих ікринок значно нижчий, ніж в ікрі першого сорту. Зазвичай ікру другого сорту не беруть як делікатес.
Сорт ікри та відсоток вмісту ікри зазвичай вказують у складі на упаковці.

 

Видобуток червоної ікри виробляється шляхом вилову лососевих порід поблизу узбереж Камчатки, Сахаліну, Аляски. З червня по жовтень риба прямує до річок, що впадають в океани на нерест. У місцях масового скупчення риби та виробляється її вилов для подальшого виробництва ікри. Витягнуту з риби ікру засолюють або прямо на судні, або заморожують. У 90% випадків ікри, яку ви купите в магазині виготовлена із замороженої сировини. Інші 10% виготовлені з нової ікри або на плавучих заводах прямо в океані або на узбережжі неподалік місць промислу.

Пробійна ікра — протерта через спеціальне сито, пробій (гуркіт, гуркіт), щоб звільнити цілісні ікринки від сполучної тканини та пошкоджених зерен. Сам процес називається пробиванням і в більшості випадків використовується для неблагородних, жовтих видів ікри. До червоної ікри термін "пробійна" не застосовується.

 

Багато в чому ціна ікри залежить від виробника і від того, наскільки він цінує свою репутацію. Оскільки ікра - сезонний продукт з піком продажів на новорічні свята, то в грудні на полицях магазинів і в інтернет-магазинах можна помітити появу маловідомих торгових марок, або продавців ікри на вагу з «no name» розпізнавальними знаками. Як правило, поява сезонних "продавців" пов'язана з бажанням заробити на піку і піти з полиці назавжди або до наступного сезону і з'явиться під іншою торговою маркою. Так, такі сезонники можуть бути нижчими за ціною, але якість їхньої продукції сумнівна як у санітарному сенсі, так і в сенсі якості самої ікри.
Якщо ви хочете купити дійсно якісний продукт, потрібно вибирати серед торгових марок, що продають ікру кілька сезонів. До найбільш шанованих торгових марок належать: Шаланда, Камчадал, Norven, Спецпосол.

 

Як відрізнити справжню ікру від підробки
 

На смак, звичайно, але до цього ще потрібно дійти. Щороку на ікру встановлюється роздрібна ціна, яка +/- у сумлінних виробників однакова (8-15 у.о. за 100 р.). Конкретна вартість залежить від виду риби, % вмісту ікри, сорту, упаковки.
 

Перевірка ікри
 

Залийте окропом кілька ікринок. Якщо ікра справжня – ви побачите білі пластівці. Штучний продукт залишиться неушкодженим, а на поверхню спливуть краплинки риб'ячого жиру.
 

Еталонна ікра
 

Найпреміальніша і найдорожча ікра виглядає злегка вологою, не містить надлишки води або юшки, ікринки цілі, не містить сторонніх запахів, легко розкушується, не прилипає до ясен, не гірчить.