Чурчхела – грузинський національний десерт з горіхів та соку, приготований спеціальним чином.
Для приготування чурчхели використовують волоські або інші горіхи, а також сік (виноградний, гранатовий, яблучний).

 

Етапи виробництва
 

  1. Горіхи нанизують на нитку довжиною до 50 см, щоб нанизати голкою горіхи і залишити хвостик, за який буде підвішено чурчхел для сушіння. Найчастіше для чурчхели використовують волоські горіхи, але крім них можна використовувати фундук або мигдаль. На нашу думку з волоським горіхом найсмачніша.
     
  2. Сік потрібно варити, додаючи до нього борошно. На 1 літр соку приблизно 100 г борошна. Борошно додають не відразу, а після 10 хвилин пропарювання соку. У процесі варіння з соку випарується вода і консистенція буде більше схожа на густий кисіль. Весь процес варіння може тривати від 1 до 3 годин. Саме в таку консистенцію потрібно вмочувати горіхи нанизані на нитку. З урахуванням випаровування соку в процесі варіння на 1 кг волоського горіха може піти до 6 літрів соку. Для більш вишуканого смаку сік на 10 хвилин можна занурити різні спеції: гвоздика, кориця, цедра і т.д. Як правило, одного занурення в сік недостатньо, щоб горіхи покрилися щільним шаром, тому краще, якщо процедуру повторити 3-4 рази. Будьте готові, що залишки соку стікатимуть і капатимуть на поверхню. Заздалегідь підготуйте необхідний посуд, щоб не забруднити кухню. Ті хто хочуть заощадити на соку додають трохи більше борошна. З цим можна експериментувати.
  3. Сушіння чурчхели триває приблизно 5-7 днів при кімнатній температурі. Якщо є спеціальна камера для сушіння, процес можна прискорити до декількох годин. Жодних особливих умов для сушіння не потрібно, просто сухе без сторонніх запахів приміщення, де немає пилу, бруду, свійських тварин.
     

Готову чурчхелу можна зберігати у спеціальній пластиковій тарі або крафт-упаковці. Термін зберігання – до 4 місяців. У вакуумному впакуванні термін зберігання може бути продовжений до 12 місяців.
Пам'ятайте, головна перевага чурчхели в тому, що це не просто смачний, а й корисний десерт, адже в ній немає консервантів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку та іншої хімії. Справжній натуральний висококласний продукт. Єдиний недолік чурчхели – її ціна. Горіхи та сік – дорогі компоненти, на жаль.
Тим, хто хоче спробувати натуральної чурчхели може перейти в наш розділ солодощів та купити. Мінімальна кількість для замовлення – 100 грам.

Тим, хто хоче спробувати натуральної чурчхели може перейти в наш розділ солодощів та купити. Мінімальна кількість для замовлення - 1 штучка, яка приблизно дорівнює 200 грамів. В наявності яблучна з волоськими горіхами і гранатова з волосьмими горіхами.