Свято Великодня або Воскресіння Христового є найдавнішим і найважливішим святом у християнстві, що настає після Великого посту. У пост, як відомо, існує низка обмежень щодо їжі та вживання спиртних напоїв. А закінчення посту і власне сам Великдень ознаменується скромним прийомом їжі або як ще називають розговітися.

Традиційний Великодній стіл обов'язково включає паску, яйця, червоне вино.
Паска – особливий вид хліба рецепт якого унікальний. Унікальність зберігається у майстерності кожного, хто його готує і в рецептурі. Ще кажуть, що один і той же на смак пасок неможливо виконати двічі поспіль, навіть якщо робити за одним і тим же рецептом.
У цій публікації ми розповімо, як приготувати традиційну паску з різними сухофруктами та їстівними прикрасами.

 

РЕЦЕПТ ПАСКИ З СУХОФРУКТАМИ
 

Які сухофрукти використовують для замішування в тісто: курага, родзинки, журавлина, вишня.

Сухофрукти, якими прикрашають шапку: курага, чорнослив, журавлина, кумкват, інжир, цукати різних фруктів.

Рідше використовують горіхи для прикраси шапки: волоський, мигдаль, кешью, арахіс, мигдалеві пластівці.
 

Чому останнім часом набрала популярності прикраси паски саме горіхами та сухофруктами? Тому що це натуральні інгредієнти, які принесуть лише користь на відміну від різних барвистих візерунків на основі цукру та харчової фарби. До того ж пака прикрашена горіхами та сухофруктами виглядає ексклюзивно та багато.
 

Cкладові
 

Тісто:

Молоко: 175 мл
Дріжджі свіжі: 30 г (сухі 10)
Борошно: 900 г
Олія вершкове: 100 г
Яйця: 3 шт + додатково 2 жовтки
Цукор: 200 г
Ваніль, Сіль: 5 г
Сухофрукти: з тих, що ми перерахували вище – 130 г

 

Шапка:

Білки: 2 шт
Цукор або цукрова пудра: 100 г (підлога склянки)
Лимонний сік або лимонна кислота: 3 г
Горіхи та сухофрукти: 300-400 г

 

ПРИГОТУВАННЯ
 

1. Підігрійте молоко до 30-40 градусів і додайте до нього потовчені дріжджі та ложку цукру. Як слід все перемішайте.

2. У суміш додайте дві столові ложки борошна і залиште в теплому місці на 20 хвилин. Суміш має збільшитись у розмірі приблизно в 2 рази. Вийшла так звана опара.

3. Підготовка яєць. Необхідно збити 3 яйця і додати додатково 2 жовтки (білок залиште для крему).

4. В опару додаємо збиту яєчну суміш, підтанув вершкове масло і борошно, що залишилося. Добре все перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо. Тим часом готуємо сухофрукти, також їх додаємо в тісто і все це залишаємо на 60 хвилин у теплому місці.

* Сухофрукти необхідно промити і підсушити. Родзинки зазвичай додають у тісто як є. Курагу та інші великі сухофрукти необхідно подрібнити.

5. Розкладаємо тісто у форми приблизно 1/3 тіста на висоту форми. І дати час ще трохи підійти.

6. У печі паску випікають приблизно 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

7.Підготовка білкового крему для прикрашання шапки. Збиваємо міксером яєчні білки із цукром. Збити білки потрібно до стану в'язкої пасти, щоб крем не потік з Великодня. Для такого стану зазвичай збивати потрібно 5-7 хвилин.

8. На підстиглі паски намазують крем і викладають горіхи та сухофрукти довільним чином.