Горіхова паста – десерт, який можна застосувати як намазку для хліба, на ранкову каву, начинку для випічки (круасани, булочки), додати в кашу, щоб підсолодити і просто їсти коли захочеться.
З усіх солодких паст горіхова, мабуть, найсмачніша і найкорисніша і що найприємніше, її нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібні горіхи, блендер та трохи інших дрібниць.

Сенс приготування пасти зводиться до подрібнення горіхів у пастоподібну суміш з додаванням цукру (стевії), ванілі та за бажанням якоїсь рослинної олії (оливкової, авокадо). Олія взагалі не додається або додається дуже мало, тому що майже всі горіхи містять від 45 до 70% жиру, залежно від виду. Мигдаль і кешью більш сухі, а грецький і фундук насичені рослинними жирами. Більш детально з таблицею жирності всіх популярних горіхів можна ознайомитись у цій публікації про види горіхів.

Приготування горіхової пасти

- 300 грам горіхів (волоські, мигдаль, кешью, сира фісташка, фундук)
- 40 грам цукрової пудри або краще стевії
- ванілін (трохи)
- сіль (трохи)
- рослинна олія (при сухості суміші)

Для початку необхідно підсушити 10-15 хвилин у духовці горіха до легкого рум'янцю. Це потрібно зробити з двох причин. По-перше, у підсмаженого горіха краще розкривається смак. По-друге, термічна обробка проведе стерилізацію, що у свою чергу збільшить термін зберігання готового продукту.

Підсушений у духовці горіх збивають блендером або іншим пристроєм до тягучого стану (пюре, пасти). Зазвичай процес збивання триває 3-5 хвилин. Після отримання пастоподібного стану додають какао, ванілін, сіль та ще раз збивають блендером одну хвилину.
Щоб розбавити суміш використовують олію. Щоб згустити – какао.

Бланшований горіх

Якщо хочете, щоб паста вийшла м'якою консистенцією без лушпиння та інших зайвих, то краще візьміть бланшований горіх. Той же мигдаль і фундук продаються в бланшованому вигляді без лушпиння. Складніше знайти бланшований волоський горіх, але якщо постаратися теж можна, або бланшувати самому.

Готовий продукт зберігають у холодильнику у скляній баночці. Термін придатності 2-3 тижні.
Що важливо, ви отримуєте абсолютно натуральний, смачний, нешкідливий продукт, який без остраху можна давати дітям і є самому. Не рекомендується за раз готувати багато горіхової пасти. Її не складно готувати, тому краще це робити частіше, щоб завжди їсти свіжий продукт.

Свіжі та підсмажені горіхи ви можете придбати в нашому магазині, можливо, найкращих горіхів у світі)