Зростання цін на продукти харчування в Україні встановило нові рекорди. Причин значного зростання цін щонайменше три.

  1. Військовий конфлікт на теренах України.
  2. Газ. У другій половині 2021 року ціни на газ на світовому ринку зросли у 3-4 рази.
  3. Курс. Національна валюта сильно просіла на тлі нестабільної військово-політичної ситуації на початку 2022 року. У середині цього року становище національної валюти посилилося ще більше.

Як усі ці чинники вплинули ціну продуктів?

Фрукти і овочі

Традиційно фрукти та плодоовочеві культури вирощувалися на півдні України, якраз у тих областях, звідки стала неможлива доставка через воєнні дії (Херсонська, Миколаївська, Запорізька обл.). При цьому дефіцит фруктів та овочів не був відчутним за рахунок імпортних поставок, але ціна окремих товарів була вдвічі вищою, ніж роком раніше. Альтернатви імпортним овочам практично не було, а ті вітчизняні, які конкурували за ціною, відчували на собі тиск зростання цін на газ, який потрібен для обігріву теплиць. У зв'язку з цим, деякі вітчизняні фермери навіть задумалися про закриття виробництв.

Молочна продукція, м'ясо, яйця

Ферми також, як і теплиці, зіткнулися з високою вартістю опалення. Роздрібні ціни на газ для юридичних осіб зросли у 1,5 раза. До того ж обладнання, яке потребує обслуговування та заміни, теж імпортне. Імпортозалежність і, як наслідок, високий курс іноземних валют відігралися на ціні і цієї групи товарів.

Критичний та не критичний імпорт

Уся імпортна продукція жорстко прив'язана до курсу національної валюти. Зростає курс долара, зростають ціни на імпортні продукти. Багато споживачів переключилися з імпортних товарів, що значно подорожчали, на більш доступні українські. Відверто критичного імпорту продуктів в Україні, на щастя, немає. Ми здатні прогодувати себе цілком самі, самостійно. Люди, як відомо, споживають калорії, а не конкретний продукт. Залежно від ситуації, українські покупці без проблем перемикаються з товару на товар.

Чому сильно дорожчає гречка?

Напевно, це питання, на яке немає однозначної відповіді. Так склалося, що гречка – для нас не просто крупа, а індекс стабільності у країні. Є різні світові індекси, якими вважають добробут людей або рівень щастя, про які ми поговоримо пізніше, а ось для нас гречка – найстратегічніший продукт. Крім іронії, гречана крупа – це справді дієтичний, корисний продукт. Вона не містить глютена, має низький глікемічний індекс, багата вітамінами і мікроелементами.

Під час сплесків попиту на цю крупу над ринком виникає паніка. Ринкові механізми попиту та пропозиції просто реагують на ситуацію. Чим вищий попит і чим більш обмежена пропозиція, тим вища ціна. Тому у високій ціні на гречану крупу, частково, винні ми самі. Власне це головна причина того, чому гречана крупа дорожчає завжди сильніше, ніж решта круп.
 

Індекси купівельної спроможності

 

У світі є кілька загальноприйнятих показників купівельної спроможності. Їх зручно використовувати для того, щоб зрозуміти скільки одного й того ж товару можу купити покупці у різних країнах. Найпоширенішим є індекс Біг Мака.

Біг Мак – це бургер, який продають у Макдоналдсі. Макдоналдс – мережа ресторанів швидкого харчування у 120 країнах світу.


Чому саме Біг Мак? Тому що для його приготування використовуються найпотрібніші та зрозумілі для всіх продукти: борошно, м'ясо, яйця, зелень, сир. А також тому, що Біг Мак продається у 120 країнах, тому продукт зручно порівнювати. Інші аналогічні індекси, про які ви могли чути: борщовий набір, споживчий кошик, кошик олів'є і т.д. Давайте порахуємо продовольчий індекс для США та України.

Big Mac Index

Ціна

Вартість Біг Маку в США: 5,8 USD
Вартість Біг Маку в Україні: 69 грн.

Середній прибуток

Працівник Макдоналдс США: 1800 USD/міс.
Працівник "Макдоналдс" Україна: 14000 грн. / міс.

Кількість куплених Біг Маків:

США = 1800/5,8 = 310
Україна = 14000/69 = 202

Висновок: співробітник української мережі швидкого харчування може купити на свою місячну зарплату приблизно на 100 бургерів менше, ніж аналогічний співробітник у США.
Такий же розрахунок можна провести за будь-яким продуктовим набором.

Продукти дорожчатимуть?

Так, ціни на продукти зростатимуть. Залежно від світових цін на сировину, енергоресурси, інфляцію, врожайність та попит показник зростання становитиме 3-5% на рік і це нормально.
Український показник зростання цін на продукти у 15-20% є дуже високим показником зростання, зумовлений небувалим подорожчанням енергоресурсів та падінням курсу гривні.

Чи варто купувати продукти, якщо їхня ціна на піку?

Не завжди. Зазвичай спекулятивні ціни тримаються тиждень-два, поки ринок не насититься тим чи іншим продуктом. Після насичення вартість повертається назад чи близько до реальної ринкової вартості.
Чи загрожує Україні голод та нестача продуктів. Ні. Україна – аграрна країна із високим потенціалом самозабезпечення себе власною агропродукцією. Ціни на продукти можуть бути високими або плаваючими, але їхня повна відсутність виключена.

Чи потрібно робити запаси продуктів з урахуванням кризових явищ?

2022 всі запам'ятають дефіцитом солі. Сіль, напевно, виняток із правил і єдиний продукт, яким можна запасти скільки завгодно, на який завгодно термін. Щодо інших товарів, ми вважаємо, розумним рішенням формування продуктового запасу можливо їх купівля за доступною ціною, наприклад, у сезон чи оптом. Довготривалі продукти зазвичай зберігають одним з наступних способів:
 

  1. Заморозки, якщо це овочі, фрукти, м'ясо, напівфабрикати тощо.
  2. Консервації, як власної, так і фабричної.
  3. Звичайне зберігання у банках або контейнерах, якщо це крупи, макарони, горіхи та інші дегідровані продукти, що не потребують спеціальних умов зберігання.

Робити запаси продуктів на півроку чи рік немає сенсу. Будь-яка продукція корисніша і смачніша поки що вона свіжа. Переморожена риба або прогорклі горіхи не принесуть задоволення від споживання і призведуть до розтрат замість економії. Використовуйте продукти відповідально та не забувайте про фактор надмірного споживання.