Мигдаль це не горіх

Так, у всьому світі прийнято мигдаль називати горіхом, хоча він таким не є з погляду біологічного визначення.
Те, що ми називаємо мигдальним горіхом, є кісточкою. Наприклад, як абрикосова чи сливова кісточка. Але на відміну від абрикосу та сливи плід мигдалю не є їстівним, тому цей вид дерева роду зливу вирощується виключно для видобутку очищеного ядра кісточки.

Чому мигдаль суперфуд?

Суперфудом називають продукти із високим вмістом корисних речовин. Так ось, мигдаль завдяки своїм властивостям відповідає параметрам суперфуду.

МИНДАЛЬ ЦЕ:

Білки: 21 жири: 49 вуглеводи: 22

- антиоксиданти, що захищають організм від захворювань
- багато вітамінів: Е, група вітамінів В.
- Містить велику кількість магнію
- Багатий на інші мінерали, ненасичені жири та амінокислоти

Як мигдаль впливає на організм

- знижує ризики серцево-судинних захворювань
- допомагає стабілізувати рівень цукру у крові
- знижує артеріальний тиск
- знижує рівень холестерину у крові
- нормалізує вагу
- покращує стан шкіри та волосся
- насичує організм

Як мигдаль допомагає знижувати вагу, якщо він багатий на білки, жири і висококалорійний?

Через те, що організм отримує білок з невеликої порції їжі, насичення приходить швидко. А за рахунок своїх інших благодатних властивостей мигдаль загалом призводить до правильного тонусу організму, що покращує обмін речовин і як наслідок веде до зменшення ваги. Але це не говорить про те, що мигдаль є засобом зменшення ваги. Він лише позитивно впливає при відповідній дієті та правильному харчуванні.

Застосування мигдалю

- Снек, їжа, перекус
- інгредієнт різних сухих сніданків, гранол, веганських страв, салатів
- Кондитерське виробництво: мигдальне борошно, торт естерхазі, печиво кантучині, тістечкове макаронс
- Мигдальне молоко
- алкогольні напої: лікер аммарето
- косметологія та медицина: мигдальне масло у складі кремів, масок та інших доглядових засобів

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО МИНДАЛ

Мигдальні очі

Очі за такої форми — витягнуті, із «загостренням» по краях і піднятим нагору зовнішнім куточком. Це дуже витончена форма очей, у чому можна переконатися, глянувши на дівчат зі східною зовнішністю: саме в них очі найчастіше мигдалеподібні, із загадковим і привабливим поглядом.

Гіркий та солодкий

Існує два види кісточок мигдалю: гірка та солодка. У їжу рекомендується вживати лише кісточки солодкого мигдалю. Гіркий мигдаль містить токсини, небезпечні здоров'ю людини. Іноді гіркий мигдаль у невеликих пропорціях (10%) додають до різних страв для посилення смаку. У роздрібному продажу зазвичай є лише їстівний, солодкий мигдаль. Купити мигдаль гіркий у наших широтах неможливо.

Зі шкіркою або без

Антиоксидантів вистачає й у самому горіху. Але найбільше їх — у його коричневій шкірці Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. Тому найздоровіший спосіб вживати мигдаль є ядра разом зі шкіркою.

Свіжий або смажений

При прожарюванні мигдаль майже не втрачає своїх корисних властивостей і набуває приємного смаку. Пересмажений горіх може бути навіть шкідливим, а в сирому можуть бути шкідливі бактерії. Тому, щоб їсти мигдаль без ризику все-таки рекомендується вживати прожарений горіх. Якщо ви не довіряєте заводській прожарці, можете зробити це самостійно на сковороді або печі. Мигдаль смажать при температурі +140 градусів протягом 10-15 хвилин. Саме цей температурний режим зберігає всі корисні речовини, надає смаку та знезаражує продукт.

Сорт та розмір

У назві мигдалю ви іноді могли бачити слово Nonpareil. Nonpareil – це сорт каліфорнійського мигдалю раннього періоду дозрівання. Відмінною особливістю групи Нонпарель є досить м'яка темно-коричнева шкаралупа, яка легко відокремлюється від ядра, а також видовжена форма, гладка поверхня та світла шкірка самого мигдального горіха.

Калібр (розмір) мигдалю прийнято визначати за кількістю горішків в одній унції (трохи більше 28 г). Існують наступні калібри 16/18 (найбільший), 18/20, 20/22, 22/24, 23/25, 25/27, 27/30, 30/32, 32/34, 34/40 (найменший) . Для позначення дрібного та технічного горіха (частково битого) використовують слово "кондитерський". Кондитерська мендаль зазвичай трохи дешевша, тому що йде в обробку, а там зрозуміла справа розмір і цілісність горіха не має значення. На смакові якості калібр при цьому не впливають.

Міфологія

Мигдаль - містичний символ чистоти, прихованої істини, непорочного зачаття, що має як язичницьке, так і біблійне коріння. Сік давленого мигдалю в античному світі прирівнювали до чоловічого насіння, що пов'язано з історією Аттіса, дружини фригійської та греко-римської богині Кібели, яка завагітніла за допомогою мигдалю.
Мигдаль та абрикосова кісточка
Зовнішній вигляд мигдального горіха справді нагадує абрикосову кісточку. Подібність справді є. Адже те й інше є ядром кісточки плода. Але, на відміну від абрикосової кісточки, мигдаль більш витягнутий, твердий і має більш виражений смак.

ВИРОБНИЦТВО МИНДАЛЮ

Неймовірно, але лідером з виробництва мигдалю у світі є США, хоча культуру в цю країну було імпортовано з Європи. Батьківщиною ж дерева мигдаль прийнято вважати країни Азії, де цей горіх знали багато століть до того, як він став популярним у всьому світі. У давній Азії мигдаль символізував надію та удачу. Звичайно, раніше сенс їжі мав більше значення, ніж зараз, але символізм завжди цікавий.

Дерево мигдалю добре росте у теплих, сухих умовах. Висота дорослого дерева досягає 8 метрів. Кореневища заглиблюються до 5 метрів і без проблем добувають для себе вологу. Збір мигдалю посідає вересень. На той час плід розкривається і підсихає, що полегшує виїмку кісточки. Збір плодів зазвичай відбувається механізованим способом. Спеціальна машина м'якими щипцями охоплює стовбур дерева та трусить. Горіхи обсипаються на землю або спеціальний шейкер.
Наступне сушіння проводиться безпосередньо в саду, як це прийнято робити в Каліфорнії через природно жарку погоду, або в цеху. На експорт мигдаль йде чи в шкаралупі, чи в ядрах. Розщеплення шкаралупи також є технологічним процесом, що веде до подорожчання, тому деякі країни, такі як Індія імпортують собі мигдаль у шкаралупі та розщеплюють вручну за рахунок дешевої робочої сили. У процесі відокремлення ядер від шкаралупи відбувається сортування за розміром та цілісністю ядер. Найбільші та цілі є еталонними. Такі зазвичай йдуть у споживчі чи промислові упаковки та експортуються. Світове лідерство у виробництві мигдалю належить США з питомою вагою 65% світової торгівлі та приблизно 4 млрд. доларів річного обороту.

Якщо ви хочете купити свіжий або смажений мигдаль, можете зробити замовлення в нашому магазині. Ціни тим нижчі, чим вищий обсяг закупівлі.