Макаронні вироби (макарони або паста) – продукт жовтого кольору із висушеного або свіжого тіста. Тісто для класичних макаронів роблять із пшеничного борошна та води.

В Італії висушений продукт із борошна та води отримав назву «тісто» (італ. Pasta). Російська назва «макарони» походить від грецького «макарію», що означає «їжа з ячмінного борошна». Згодом назва закріпилася за всією групою макаронних виробів.

Визначити розмір макаронів можна за назвою, а саме за італійським закінченням:
 

 -oni - великі
 -ette або -etti – невеликі
 -ini - дрібні

Італійські макарони

Макарони розрізняють за групами — А, Б, У, які, своєю чергою, діляться на вищий, перший і другий сорт. Звичайно, краще вибирати макарони групи А - вони виготовляються з борошна твердої пшениці, в них зберігається більше клітковини і міститься менше крохмалю. Це важливо для людей, які страждають на цукровий діабет першого і другого типу — у макаронів з грубої муки нижче глікемічний індекс. Людям з непереносимістю глютена слід вибирати макарони з гречаного та рисового борошна.
 

ВИДИ МАКАРОН
 

- довгі
- короткі
- для страв, для начинки
- для супів
- макарони швидкого приготування (мівіна, ролтон, кнор)

 

СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ВАРИТИ МАКАРОНИ
 

Пам'ятайте правило, якщо у вас щось не виходить, настав час прочитати інструкцію. Так ось, до вас в руки може потрапити італійська або турецька пачка макаронів в якій будемо багато чого написано незрозумілою мовою. Але зазвичай, навіть на таких пачках на лицьовій стороні укрупненими цифрами позначається час варіння виробу, що рекомендується. Наприклад: 4-5, 6-8, 10 хвилин. Залежно від сорту пшениці, товщені вироби час абсолютно різний. Італійці, наприклад, недоварюють макарони. Вони люблять їсти їх трохи твердими у кондиції al dente. Ми, навпаки, доварюємо до повної готовності. Тому якщо хочете їсти м'які, але не розмаїті, макарони, дотримуйтесь рекомендацій на упаковці.
 

ГОЛОВНІ СТРАВИ З МАКАРОН
 

ПАСТА
 

Мабуть, найвідоміша страва зі спагетті з соусом, сиром, зеленню та чим завгодно. Пасту люблять італійці і всі, хто не байдужий до вишуканої кухні. Пасту подають як самостійну страву. Але це виключає наявність за столом приготовленої риби, м'яса чи інших страв. Для приготування пасти використовують лише макарони із твердих сортів пшениці, щоб макарони не злипалися після варіння.

ЛАЗАННЯ
 

Для лазіння використовують спеціальне листя. Їх викладають шарами. А між ними викладають м'ясо, сир, зелень та соуси. На відміну від пасти лазанню не варять, а запікають у печі. Страва надзвичайно смачна, з усією повагою.

МАКАРОНИ З ФАРШЕМ (ПО-ФЛОТСЬКИ)
 

Це наш аналог італійської кухні. Макарони з фаршем та цибулею. Дуже проста, але дуже смачна страва, якщо дотриматися пропорції м'яса і макаронів і технології приготування.

ЧОМУ ЛЮБЛЯТЬ МАКАРОНИ
 

Макарони – це другий хліб для багатьох. Макарони – універсальні, прості, доступні. Страви з макаронів легко готує, макарони легко транспортуються і зберігаються. Майже кожен може приготувати собі пасту, якщо вміє користуватися кухонною плитою. Макарони не набридають, бо смачні та поєднуються майже з усіма основними стравами на основі: м'яса, риби, овочів, сиру, грибів.
Звичайно, традиційно макарони (Pasta) вважаються частиною італійської кухні. Італійці винайшли багато страв і не лише з макаронів, а взагалі. Але, ніхто не каже що тема макаронів тільки італійська. Ви цілком можете створити свою фірмову страву не гірше за італійців. Справа в польоті фантазії та бажанні створити щось найкраще.

Бажаємо смачних кулінарних шедеврів та приємного апетиту!