ВИДИ КАВИ

Кава - надзвичайно популярний у всьому світі гарячий напій. На сьогодні відомо понад 50 рецептів приготування кави та 120 видів кавових зерен (арабіка, рабуста, ліберіка і т.д.). А самих сортів кави ще більше. Для довідки, сорти кави - це різновиди тієї ж арабіки (бурбон, катурра, Марагоджип, мока). Всього близько 2000 сортів.

Арабіка - найпопулярніший через смаку вид кави на планеті. На його частку припадає 69% споживання всього кави в світі. Решта 30% дісталися робуста і 1% - це інші сорти і види.
Відмітна риса арабіки - наявність ліпідів і цукрів, які роблять смак інтенсивним і кислотним. У конкретному сорті арабіки з конкретного регіону можна відчути солодкість ягід, кислотність цитрусових, аромат квітів і горіхів. Про самих елітних сортах арабіки ми поговоримо трохи пізніше. А що ж рабуста?

У робусті більше кофеїну і хлорогенова кислоти і мало ліпідів і цукрів. Це робить робусту хорошим енергетиком, але кофеїн надає кави гіркоту і важкий аромат. Смак робусти - терпкий і плоский. Домогтися від нього відтінків, як у арабіки просто неможливо. Тому рабуста по праву займає друге почесне місце в світі після арабіки, тому що кава цінують в першу чергу за смак і в другу за властивості підбадьорювати організм.
Смак кави багато в чому залежить від догляду за кавовими деревами. Арабіка більш вимоглива до умов і догляду (росте тільки в горах на висоті від 700 до 2000 метрів над рівнем моря). Складність умов догляду і примхливість сорти впливають на ціну, яка майже завжди вище, ніж рабусти.
Робуста менш вибаглива. Може рости на рівні від 0 до 700 метрів над рівнем моря. Фермери кавових плантацій підтверджують факт того, що арабіка без належного догляду може поступатися за смаком робусті, якої опинявся належний догляд.

ЯК ВІДРІЗНИТИ ПО ЗОВНІШНЬОГО ВИДУ АРАБІКУ ВІД РОБУСТИ

Дуже просто. Зерна кави відрізняються. Зерно арабіки трохи продолговатее зерна робусти, а розділяє зерно смуга зерно має S образну структуру.

ДЕ ЗРОСТАЄ КАВА

Теплолюбна дерево кави зростає переважно в країнах екватаріального пояса: Бразилія (40%), Колумбія, В'єтнам, Мексика, Ямайка, Філіппіни, Індія, Ефіопія. І саме ці країни є найбільшими експортерами кави. Але ці ж країни не є найбільшими постачальниками на роздрібний ринок. Хтось добре вирощує каву, а хтось добре його продає. Країни Європи (Італія, Німеччина, Франція, Австрія) купують оптом кави, займаються його обробкою, фасуванням та випуском для роздрібного ринку під відомими торговими марками: Lavazza, Carraro, Dallmayr, Illy, Movenpick, Paulig, Starbucks, Ambasador, Blasercafe і т. д.

СОРТИ КАВИ

C видами кави більш-менш все просто, а що таке сорт кави? Сорт кави це підвид виду кави. Тобто практично всі сорти кави це в тій чи іншій мірі арабіка або рабуста трохи видозмінені внаслідок схрещування, еволюції, гібридизації, місця зростання і т.д. Всього налічують близько 2000 сортів кави. Знати їх все абсолютно не обов'язково, тому що сорт і смак кави для кожного індивідуальне поняття.

Найпоширеніші сорти:

  • Мока
  • Маргоджіп
  • Ефіопія (Сидамо, Харар, Іргачеффе)
  • Мундо Ново
  • Сантос
  • Кона
  • Бурбон (найпоширеніший вид арабіки)
  • Коламбія Супремо (досить смачний, визнаний знавцями)
  • Крім кави поставляються в великими обсягами, так званих "мас-маркет" існують елітні сорти кави, ціна на які може бути дуже висока.

ЕЛІТНІ СОРТИ КАВА

OLD JAAVA - ця кава спеціально старять і тримають на витримці в мішках від 2 до 6 років

JAMAICA BLUE MOUNTAIN - проводиться виключно на острові Ямайка в певному місці - на плато Блакитних гір. Власне назва кави звідти ж. Смак ніжний, тонкий, абсолютно не гіркий. Ця кава поставляється в дерев'яних бочках, щоб краще зберегти аромат.

KOPI LUWAK - кава з незвичайним способом обробки. Індонезійська звірок лювак вживає в їжу стиглі кавові ягоди. Власне після того як кавові зерна пройдуть через травну систему звірка кави збирають, обробляють і це є родзинкою смаку даного сорту.

BLACK IVORY - аналогічно сорту Копи Лювак цей сорт кави пропускають через травну систему слонів. Кава виробляється в Таїланді і є одним з найдорожчих кави в світі (1100 у.о. за кілограм).

HACIENDA LA ESMERALDA з Панами - за свої унікальні смакові особливості і рідкість кави також вважається одним з найвишуканіших і відповідно одним з найдорожчих в світі (до 600 у.о. за клілограмм).

НА СМАК ОДНОГО СОРТУ КАВИ НЕМАЄ

Крім сорту і ціни багато в чому задоволення від напою залежить від індивідуальних смакових переваг і способу приготування. Навіть недорогий кави може бути смачно приготований і навпаки, занадто дорогі екзотичні сорти можуть не виправдати очікувань. При виборі кави зверніть увагу на класифікацію зазначену на пачці, а саме:

  • ступінь обсмажування
  • кислотність
  • гіркота
  • насиченість смаку
  • вміст кофеїну

Будь сорт кави потрібно вміти готувати. У кафе і ресторанах є професіонали своєї справи - бариста. Саме ці люди вміють готувати смачну каву. А як приготувати правильно каву вдома ми розповімо в нашій наступній публікації.

Якщо ви хочете купити по-справжньому першокласний продукт, то купуйте кави тільки в зернах. Саме з зерна починається смачну каву. Мелена кава теж добре, але навіщо потрібен продукт, який вже віддав частину аромату?

У цій публікації ми зовсім не торкалися теми розчинної кави, тому що порахували неосвічене говорити про елітні сорти кави та розчинній напої в одній публікації. Але у кого є інтерес до розчинній каві, а вибір таких людей теж можна зрозуміти, ми підготували іншу нашу публікацію присвячену саме розчинній каві.